Algemeen leidend is onze gedragscode. Wij vragen van onze trainers en bestuursleden een VOG.
De gedragscode is niet in plaats van de dojo etiquette. De code dient als richtlijn om de veilige omgang met elkaar in onze vereniging te waarborgen. Een lid van onze vereniging wordt gezien als een aikidoka.
Als aikidoka en/of bestuurder/functionaris zorg je ervoor dat iedereen mee kan doen en zichzelf kan zijn. Geef daarom het goede voorbeeld en pas onderstaande gedragsregels toe.
Een aikidoka, ook in zijn rol als trainer en/of bestuurder of andere functionaris: Zorgt voor een veilige omgeving. Schep een omgeving en een sfeer, waarin sociale en fysieke veiligheid gewaarborgd is en ook wordt ervaren.
Blijf van anderen af. Raak (buiten de normale oefening, keiko) niemand tegen zijn of haar wil aan.
Is dienstbaar. Handel altijd in het belang van de vereniging en richt je op het belang van de aikidoka. Een functionaris voorkomt (de schijn van) belangenverstrengeling.
Is open. Handel zo transparant mogelijk, zodat het eenvoudig is om verantwoording af te leggen en inzicht te geven in je handelen en beweegredenen. Is bereid om een verklaring omtrent gedrag VOG te overleggen als functionaris.
Is betrouwbaar. Hou je aan de regels en afspraken, zoals de statuten reglementen en besluiten van de (inter)nationale bond. Gebruik informatie alleen voor het doel van de organisatie. Verklaar dat je vertrouwelijke informatie niet voor eigen gewin of ten gunste van anderen gebruikt.
Is zorgvuldig. Handel met respect en stel gelijke behandeling voorop. Weeg belangen op correcte wijze. Wees zorgvuldig en oprecht bij het vermelden van ervaring en functies. Ga zorgvuldig en correct om met vertrouwelijke informatie. Een bestuurslid onderbouwt de besluiten voldoende, zodat er begrip is voor de gekozen richting.
Is zich bewust van machtsongelijkheid en (soms ook) afhankelijkheid, en misbruikt zijn positie niet. Gebruik je positie niet om op onredelijke of ongepaste wijze macht uit te oefenen. De machtsongelijkheid kan het gevolg zijn van een functie in de vereniging. Ben je ook bewust van het verschil in ervaring en niveau tussen de diverse aikidoka en graduaties. Onthoud je van elke vorm van (machts) misbruik, emotioneel misbruik, fysiek grensoverschrijdend gedrag, waaronder seksueel getinte opmerkingen, aanrakingen en/of seksueel misbruik. Geen enkele seksuele handeling, contact en/of relatie met minderjarigen is geoorloofd. Je hebt een meldplicht over seksuele intimidatie en misbruik.
Ziet toe op naleving van regels en normen. Zorg dat iedereen de reglementen, huisregels en gedragscode naleeft. De naleving van zowel de dojo etiquette als de gedragscode is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid.
Oefen in de dojo, maar niet daarbuiten. Gebruik wat je bij een vechtsport hebt geleerd alleen ter verdediging.
Is open en alert op waarschuwingssignalen. Wees waakzaam en alert op signalen en aarzel niet om die door te geven aan het bestuur of de vertrouwens(contact) persoon en/ of contact op te nemen met het Centrum Veilige Sport Nederland.
Is een voorbeeld voor anderen en onthoudt zich van gedragingen en uitlatingen waardoor de sport in diskrediet wordt gebracht. Gedraag je hoffelijk en respectvol, onthoud je van grievende en/of beledigende opmerkingen.
Discrimineert niet. Maak geen onderscheid naar godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, seksuele gerichtheid, culturele achtergrond, leeftijd of andere kenmerken.
Meldt overtredingen van deze gedragscode. Meld overtredingen van deze code bij het bestuur of je sportbond. Als functionaris ga je zorgvuldig om met een melding. Je neemt (meldingen en signalen van) onbehoorlijk gedrag en grensoverschrijdend gedrag serieus. Span je zich in om het onderwerp integriteit bespreekbaar te maken en te houden. Voor vragen en meldingen kun je ook terecht bij het Centrum Veilige Sport Nederland. NB: Heeft iemand iets vertrouwelijk met je gedeeld, bel dan bijvoorbeeld met het Centrum Veilige Sport Nederland. We bespreken dan wat je kunt doen.
Drinkt na het sporten met mate alcohol en drinkt niet als hij of zij nog moet deelnemen aan het verkeer.
NB: deze code is tot stand gekomen door gebruik te maken van de verschillende voorbeelden, gepubliceerd door het centrum veilige sport Nederland.
De dojo etiquette is een richtlijn hoe de aikidoka zich in de dojo dient te gedragen. Deze is een aanvulling op bovenstaande gedragscode.
Zoals bij elke sport zijn ook bij aikido afspraken gemaakt met betrekking tot omgaan met elkaar en gedrag in de Dojo. Hieronder zijn enkele algemene richtlijnen.
1. Iedere Aikidoka moet zijn weg zelf gaan. Verwacht niet dat andere je dragen. Train daarom regelmatig.
2. De Aikidoka let op zijn gezondheid, verzorgt zijn lichaam en draagt een schone Keiko-gi en Hakama. (nagels kort, géén sieraden)
3. Voor de les legt de Aikidoka zijn Jo, Boken en Tanto aan de rand van de Tatami. Hij/zij plaatst zijn zori met de hakzijde tegen de Tatami en gaat in seiza zitten; op één rij, recht en stil.
4. Behandel je wapens als onderdeel van jezelf. Raak dan ook nooit andermans Jo, Boken of Tanto aan zonder toestemming van de eigenaar. Groet voor het gebruik eerst naar de Kamiza.
5. Aikido is geen tijdverdrijf, oefen daarom met aandacht.
6. De Aikidoka beschouwt zijn partner als zichzelf: met respect en als gelijke. De Aikidoka beschouwt zijn partner als zijn vijand: met volledige aandacht en zonder reserves. Deze twee houdingen probeert de Aikidoka in de Dojo tot een geheel te maken.
7. Voor en na afloop van de les groeten leraar en leerlingen, eerst naar de Kamiza en dan naar elkaar.
8. Wordt de Aikidoka als Uke gevraagd dan groet hij of zij voor en na het oefenen met Nage.
9. Een kleine daad is veel meer dan een lang gesprek. Oefen daarom in stilte.
10. De Aikidoka mag alleen zichzelf aansprakelijk stellen voor ongeluk.
Daarnaast worden tijdens de training vaak enkele dingen uitgelegd die traditioneel binnen Aikido gangbaar zijn. Men kan hierbij denken aan: groeten bij aanvang en einde van de training, omgang met de partner, gedrag met de wapens.