Morihei UeshibaDoor de jaren heen is het Aikido niet wezenlijk veranderd. Het gaat om een sport waarbij resultaten niet worden gemeten in een competitie. Het is een BUDO-sport waarbij men zich concentreert op de ontwikkeling van de innerlijke kracht ( KI ). Hoe groter deze kracht is, hoe meer men in staat is om de hedendaagse maatschappij met zijn werkdruk en leeftempo het hoofd te bieden. Het maakt niet uit of men een goede coördinatie heeft of juist niet. Volharding en regelmatig trainen geven voldoende mogelijkheden om de eigen fysieke gezondheid en KI te vergroten.

Uit de vele verschillende soorten zelfverdediging kunsten heeft Moreihi Ueshiba halverwege deze eeuw, het moderne Aikido gevormd. Kenmerkend zijn de veelal wervelende cirkelvormige bewegingen waarmee de aanval van een tegenstander wordt ontweken. Onafhankelijk van de grootte van het lichaam van de aanvaller of zijn fysieke kracht, geeft het Aikido je de mogelijkheid om een aanval te controleren met een minimum aan inspanning. Dit maakt het Aikido bijzonder geschikt voor dames.

Alhoewel er verschillen zijn in duur, frequentie en regelmaat van trainen, is iedere beoefenaar vastbesloten om een hoger niveau van Aikido te bereiken. Vandaar dat iedereen met elkaar oefent ongeacht zijn of haar niveau. De sfeer tijdens een oefenavond of een zaterdagmorgen training is ontspannen.